Gratis dagje weg/uit in Haarlem

Gratis dagje uit in Haarlem

Het kleine broertje van Amsterdam bestaat sinds 1245 en staat bekend als stad van de textiel, schilders, schrijvers en bierbrouwers. De lange geschiedenis van de hoofdstad van Noord-Holland is nog goed te zien in de historische binnenstad. De bekende schilder Frans Hals is in Haarlem geboren en ligt begraven in de Grote of Sint Bavokerk.

Haarlemmerhout Stadspark

Het stadspark van Haarlem is populair onder inwoners en bezoekers van de stad. Geniet van de rust tussen de oude bomen of ga picknicken op het terras. In het park vindt u een hertenkamp, een kinderboerderij, een theehuis en een pannenkoekenhuis. Het park was onderdeel van het Paleis van Napoleon, tegenwoordig het provinciehuis van Noord-Holland.

Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort is de enige overgebleven stadspoort van Haarlem. Het maakte onderdeel uit van 12 stadspoorten die zijn gebouwd bij de eerste vergroting van de stad en lag op de route naar Amsterdam. Tegenwoordig is het een markant gebouwd in Haarlem en populair bij toeristen.

Draaiorgelmuseum

Het Draaiorgelmuseum zit gevestigd aan de Kuppersweg en is bijna elke zondag gratis te bezoeken. Het museum begon met een gerestaureerde draaiorgel en bevat inmiddels een groot aantal unieke historische instrumenten. Het oudste draaiorgel dateert uit 1900. Het museum is toegankelijk voor mindervaliden.

Archeologisch Museum

Door te kijken naar de opgravingen die zijn gevonden in de omgeving van Haarlem, leer je in het Archeologisch Museum Haarlem meer over de geschiedenis van de stad. In het museum worden bodemvondsten tentoongesteld en kunnen kinderen zich vermaken met een speurtocht of voor archeoloog spelen.

Parkeren in Haarlem

Houtplein

Parkeergarage Houtplein ligt in het centrum van Haarlem en je stapt zo het winkelgebied in. De garage, met ruim 750 plekken, ligt nabij het Frederikspark en het Frans Hals Museum.

Raaks

Gelegen in het centrum ligt parkeergarage Raaks met zo’n 1000 parkeerplaatsen. De garage ligt op loopafstand van de Pathe Bioscoop en de Grote Markt.

Populaire attracties in Haarlem

Frans Hals Museum

Gevestigd in een 17e-eeuws hofje zit het Frans Hals Museum, ook wel bekend als het museum van de Gouden Eeuw. Het museum bevat een rijke collectie van voorwerpen die sinds de 16e eeuw zijn verzameld. Ook bevat het een dozijn schilderijen van Frans Hals, de naamgever van het museum.

Grote of Sint-Bavokerk

Aan de Grote Markt ligt de grootste kerk van Haarlem, de Grote of Sint-Bavokerk. De bouw van de kerk in gotische bouwstijl is begonnen in 1370 en werd voltooid in 1520. U kunt de kerk bezoeken en genieten van de oude kunstwerken en het interieur. Ook ligt de bekende schilder, Frans Hals, begraven in de kerk.