Gratis dagje uit in Maastricht

Gratis dagje uit in Maastricht, cultuur snuiven in het zuiden

Maastricht is de grootste stad in het Zuiden van het land. De stad voelt on-Nederlands aan door de heuvels in de omgeving en de historische binnenstad vol kerken en oude gebouwen. Maastricht is populair vanwege de vele terrasjes en eetgelegenheid die graag willen proeven van het bourgondisch leven.

Magisch Maastricht

Van begin december tot begin januari staat het historische centrum van Maastricht in het teken van kerst. De straten en pleinen worden verbonden met prachtige verlichting tijdens het Magisch Cultuur Festival. Het Vrijthof wordt omgetoverd in wintersferen met een kerstmarkt en schaatsbaan. Ook kun je tijdens Magisch Maastricht heerlijk wintershoppen of bourgondisch genieten op een van de vele terrassen.

Bisschopsmolen

In de eeuwenoude binnenstad van Maastricht hangt een geur van versgebakken brood. De geur komt van de watermolen, de Bisschopsmolen, de oudste nog werkende watermolen van Limburg. In de molen kun je meer informatie krijgen over de werking van de molen en het maken van brood. Ook zijn er regelmatig worksshops in de 1e 100% speltbakkerij van Nederland. De Bisschopsmolen maakt onder andere producten voor Team LottoNL-Jumbo en Team Giant.

Natuurtuinen Jekerdal

In het Jekerdal, net buiten de binnenstad van Maastricht, vindt u de Natuurtuinen Jekerdal. Geniet van de rust tussen de Sint Pietersberg en de Cannersberg van voorbeelden van natuurtuinieren. Ook vindt u hier vijvers en een kwekerij van wilde planten. De natuurtuin wordt onderhouden door vrijwilligers en in de instructieruimte worden cursussen en workshops gegeven.

Dominicanenkerk Maastricht

De Dominicanenkerk is een gotisch kerkgebouw in het centrum van Maastricht, gelegen aan het gelijknamige plein. Dit plein is te vinden tussen winkels, terrassen en op loopafstand van het beroemde Vrijthof. De bouw van de kerk is begonnen in de 13e eeuw en werd gebruikt als kloosterkerk. Na een restauratie in 2005 en 2006 werd de kerk in gebruik genomen als boekhandel. Cultuur- en boekliefhebbers trekken elkaar in deze bijzondere winkel waar tevens een koffiecorner in gevestigd zit.

Museumkelder Derlon

In de Museumkelder Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein ziet u een belangrijke opgraving uit de Romeinse tijd. Het kleine museum is op aanvraag gratis te bezoeken en ligt onder Hotel Derlon. De opgravingen werden in 1983 gevonden en gerestaureerd. De Museumkelder is tevens een rijksmonument.

Onze Lieve Vrouwebasiliek

De bouw van deze romaanse kerk begon omstreeks het jaar 1000. Tegenwoordig is de kerk een populaire bezienswaardigheid in Maastricht, mede door de kapel van de Sterre der Zee. Ook biedt de kerk onderdak een een collectie historische kunstwerken.

Helpoort

De Helpoort is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland en is onderdeel van de eerste middeleeuwse stadsmuur van Maastricht. De poort dateert uit het tweede kwart van de 13e eeuw en lag aan een uitvalsweg naar het zuiden. De Helpoort is zo’n twee eeuwen in dienst geweest en diende als verdedigingswerk. In de Helpoort vindt u meer informatie over de poort en de functie.

Parkeren in Maastricht

Parkeergarage Plein 1992 wordt door veel toeristen gebruikt om Maastricht te verkennen. De garage ligt op vijf minuten loopafstand van het centrum, waarbij je middels een brug de Maas kunt oversteken. Er zijn bijna 500 parkeerplekken met een maximaal dagtarief van € 13,00.

Populaire attracties in Maastricht

Bonnefantenmuseum

Het Bonnefantenmuseum is een museum gelegen aan de Maas in een opvallend gebouw. Het museum heeft een collectie aan oude, moderne en hedendaagse kunst en bezit een schitterende collectie aan middeleeuwse beeldhouwkunst. Het gebouw is ontworpen door de Italiaanse architect, Aldo Rossi, en ligt in de wijk Céramique die met bruggen is verbonden aan het centrum.

Vrijthof

Wie Maastricht zegt, zegt het Vrijthof, het bekendste plein van de stad. Het Vrijthof is een groot plein omringt door historische gebouwen en twee grote kerken: de Sint Servaaskerk en de Sint Janskerk met de rode toren. Het plein wordt ook regelmatig gebruikt voor optredens, zoals het jaarlijkse optreden van André Rieu.

Grotten Sint-Pietersberg

Ontdek de eeuwenoude mijngangen in de Sint Pietersberg aan de rand van Maastricht. Een gids neemt je mee ondergronds waar geen licht, geluid en geuren zijn en bereik met de buitenwereld onmogelijk is. In de gangen zijn bijzondere fossielen gevonden en zelfs Napoleon heeft er een voet in gezet. Op de Sint Pietersberg zelf kun je heerlijk wandelen rondom het oude fort of op zoek naar de grootste uil van Europa, de oehoe.