Gratis dagje weg/uit in Leeuwarden

Gratis dagje uit in Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland is een stad van ongeveer 100.000 inwoners. De Culture Hoofdstad van 2018 staat vol monumenten en historische gebouwen. Ook is Leeuwarden de start- en finishplaats van de Elfstedentocht. In de zomer bruist de binnenstad met de volle terrassen en parken.

UITFestival

Het UITfestival is een jaarlijks evenement vol cultuur, theater, literatuur, kunst en muziek. Het festival vindt plaats in de Prinsentuin en het Oldehoofsterkerkhof, net buiten het historische centrum.

Centraal apotheek

Een echte attractie is het niet, maar het monumentale pand van de Centraal Apotheek is zeker het bekijken waard. Het pand is in jugendstil-style gebouwd in 1904 en is grotendeels intact gebleven. Het is tevens een rijksmonument.

De Prinsentuin

De Prinsentuin is het stadspark van Leeuwarden. De tuin werd aangelegd in 1648 en werd meerdere malen verbouwd. De huidige tuin is in de style van Lucas Pieters Roodbaard uit 1822. In de Prinsentuin kun je heerlijk wandelen of genieten van de zon. Ook is er een horecagelegenheid en een jachthaven. De Noordersingel is met de Prinsentuin verbonden met een pont, voor voetgangers en fietsers.

Leeuwarden Free Tour

Leer de stad goed kennen door middel van een stadswandeling. Op vrijdag wordt de Friesland Tour gelopen en op de zaterdagen de Leeuwarden Tour. Regelmatig worden er ook andere wandelingen aangeboden, zoals de Street Art Tour en de Bier Tour. De tour kost op zich niks, wel wordt er een vrije gift gevraagd.

Museum De Grutterswinkel

Ga terug in de tijd in de Grutterswinkel. Het museum bestaat uit meerdere ruimte die allemaal ingericht zijn als vroeger, uit grootmoederstijd. In het museum wordt koffie geschonken met een oranjekoek en er is een vier eeuwen oude wijnkelder. Ook krijg je een goede indruk hoe een gezin vroeger leefde.

Parkeren in Leeuwarden

Zaailand

Op loopafstand van de binnenstad en het Fries Museum ligt parkeergarage Zaailand met een maximaal parkeertarief van € 8,00 per dag. De garage is 24 uur per dag open, ook op zon- en feestdagen.

Transferium

Goedkoop parkeren in Leeuwarden kan op de Transferium parkeerplaatsen van de WTC-Expo en Kalverdijkje. De parkeerplaatsen worden aangegeven op de matrixborden. Vanaf de parkeerplek kun je met het openbaar vervoer eenvoudig naar het centrum.

Populaire attracties in Leeuwarden

Aqua Zoo Friesland

Aque Zoo Friesland is een dierentuin aan de oostkant van Leeuwarden. Het park is begonnen als opvang voor otters en is inmiddels uitgegroeid tot park voor watergebonden dieren. Aque Zoo Friesland biedt onderdak aan onder andere ijsberen, zeehonden en kangoeroes.

Fries Museum

Het Fries Museum gaat over de Friezen en Friesland en de strijd tegen het water. Het laat meer zien over de elf steden en het platteland. De collectie bevat meer dan 173.000 voorwerpen, van textiel tot moderne kunst en van oude kunst tot archeologische vondsten.